Presseinformation
Foreningens rettigheder
Alle rettigheder til indhold på siden tilhører Whiplashforeningen. Kopiering og mangfoldiggørelse må ikke ske uden foreningens skriftlige tilladelse. Kortere citater må anvendes med kildeangivelse.
Foreningens tilbud
Vi er altid villige til at stå frem og fortælle, forklare og oplyse om problemstillinger på whiplashområdet. Vi kan hjælpe med at formidle kontakt til whiplashskadedes cases.
Lidt om Whiplashforeningen og om whiplash
Whiplashforeningen har eksisteret siden 1999. Foreningen er uafhængig og drives af frivillige. Formålet er at arbejde for bedre forhold både sundhedsmæssigt og socialt for whiplashskadede.
Smerter og andre invaliderende symptomer kaldes for kroniske, når de har varet mere end seks måneder. Der er altså tale om længerevarende symptomer, som kan gå væk igen, men de kan også vise sig at være livsvarige. Der er forskellige meninger om, hvor mange, der får kroniske følger efter et whiplashtraume. Sundhedsstyrelsen taler i år 2000 om 5-6000 whiplashskader efter trafikulykker årligt, men de ved ikke, hvor mange der får whiplash på andre måder fx. ved sport eller faldulykker. De taler også om, at under 5 % er invalideret efter et år. Lektor, kiropraktor og ph.d. i whiplashforskning, Lars Uhrenholt, taler derimod om ca. 15.000 årlige skader, og om at 43 % har kroniske symptomer i en eller anden udstrækning, mens 10 % bliver helt eller delvist uarbejdsdygtige. Antallet af whiplashskadede er steget kraftigt pga. fx. obligatorisk brug af sikkerhedssele og stivere bilkonstruktioner.
I et speciale fra Syddansk Universitet beregnes, at antallet af whiplashskadede i Danmark er ca. 46.000 som tilsammen koster samfundet ca. 14 mia. kr. årligt. De kronisk whiplashskadede, hvoraf mange er unge mennesker, kæmper hårdt med både sygdom og det sociale liv. Mange mister hele eller store dele af deres arbejdsevne og det samme gælder deres sociale liv. Men interessen for whiplash er ringe, fordi lidelsen er kontroversiel. Til trods for, at de kronisk skadedes livskvalitet og arbejdsevne er kraftigt forringet.
Blandt fagpersoner mangler konsensus og enighed både mht. om whiplash skyldes fysiske skader/tidligere psykiske traumer eller om den overhovedet findes, og i forhold til undersøgelser og behandling. Der findes intet fastlagt undersøgelses- og behandlingsprogram. Det resulterer i, at mange tabes på gulvet, ligesom mange stigmatiseres og patientrettigheder forringes. I Whiplashforeningen er vi sikre på, at kronisk whiplash skyldes fysiske skader, og at det ikke er én, men mange forskellige skader pga. forskellige symptombilleder, hvilket forskning også viser.
Sundhedsstyrelsen har i 2018 inkluderet whiplash i anbefalinger for såkaldte “funktionelle lidelser” (psykisk sygdom) på baggrund af antagelser i et uafsluttet forskningsprojekt. Whiplash er en fysisk diagnose i WHO’s diagnoseklassifikationssystem, som Danmark er tilsluttet. Med psykiatriseringen tilsidesættes den godkendte diagnose til fordel for ikke anerkendte psykiatriske diagnoser, hvilket vi naturligvis finder uacceptabelt.
Whiplashskadede kommer pga. modsatrettede interesser i klemme mellem læger med forskellige syn på skaderne og kommuner, der kan udsætte afgørelse om forsørgelsesgrundlag, når en whiplashskadet psykiatriseres samt forsikringsselskaber, der kun sjældent giver erstatning efter en ulykke/skade, hvis den whiplashskadede får en psykiatrisk diagnose.
Da whiplash går på tværs af lægelige specialer og skaderne endnu er usynlige ved de undersøgelser, Danmark råder over, passer de skadede heller ikke ind i sundhedsvæsenet. I stedet mener vi, at sundhedsvæsenet bør tilpasses de skadede. Whiplashforeningens største ønske er, at de whiplashskadede tages alvorligt og gives individuelle tilbud med tilstrækkelig udredning og effektiv behandling, gerne i et center, hvor tværfaglige specialister og læger fra forskellige specialer samarbejder. Det mener vi, vil kunne spare samfundet for mange penge og de skadede for megen lidelse på sigt.