Hovedpinebehandling skal tættere på patienterne
26. august 2024
Som det er nu, behandles patienter med migræne i Danmark på såkaldte hovedpineklinikker, men nu vil formanden for Dansk Hovedpine Selskab, Faisal Mohammad Amin, have behandlingen flyttet væk fra hovedpineklinikkerne. Den centraliserede behandling går ud over de hovedpinepatienter, der har allermest brug for hjælp.
Praktiserende læger kan ordinere forebyggende behandling med blodtrykssænkende medicin, men hvis det ikke virker, sendes patienterne til privatpraktiserende neurologer, som kan afprøve andre medicinformer. Men hvis det heller ikke virker, skal de videre til en hovedpineklinik, hvor der kan være op til tre års ventetid. Det vil sige, at der bruges mange ressourcer på behandlingen af en folkesygdom, som må kunne behandles hos de praktiserende læger.
Han mener også, at CGRP-antistoffer, som i dag kun kan udleveres på en hovedpineklinik, bør kunne ordinere af praktiserende læger.
Systemet er for både trægt og gammeldags, mener han.
90 % har hovedpine ved kronisk whiplash. Hovedpine er et af de enkeltstående symptomer ved whiplash som kan behandles.
Når selv fagpersoner, der behandler hovedpine mener, at systemet er for trægt, er der noget galt.
Også whiplashskadede med hovedpine henvises til hovedpineklinikkerne. Dog har i hvert fald Hovedpineklinikken i Aarhus psykiatere ansat. Derfor har mange i tidens løb fået samlebetegnelsen “funktionel lidelse”, når de har været henvist hertil.
Der bør gøres meget mere for de mennesker, der dagligt eller flere gange ugentligt lider af hovedpine.
Der mangler dog stadig viden om hovedpine, hvilket måske skyldes den centraliserede behandling?
Posttraumatisk hovedpine, som fx hovedpine efter whiplash, kan behandles – også med forebyggende behandling – men mange døjer med voldsomme hovedpiner i årevis efter et whiplashtraume.