Whiplashforeningens historie
Det hele startede som en klub for folk, der var kommet slemt til skade, ofte i trafikken. Klubben hed WL-KLUBBEN-DK. Den voksede hurtigere end de fleste havde ventet pga. behovet for bedre rådgivning og vejledning til både den whiplashskadede og deres pårørende. På den baggrund stiftedes Whiplashforeningen den 11. maj 1999 i Skodsborg med Charlotte Sørensen som formand.
Whiplashforeningens allerførste bestyrelse
- Formand: Charlotte Sørensen
- Næstformand: Charlotte Lillegaard Petersen
- Kasserer: Lene Gorsøe Bay
- Bestyrelsesmedlemmer:
- Psykolog Susan Schlüter
- Advokatfuldmægtig Ellen Busck
- Socialrådgiver Pia Hedegaard Laursen
- Jens Veggerby
Foreningen er dannet af og for personer, der er ramt af whiplash, og som har gener heraf. Den har altid været drevet af frivillige, der oftest selv er skadede, men forskellige fagpersoner har også deltaget i årenes løb for at styrke foreningens faglighed.
Whiplashforeningens formænd
- Charlotte Sørensen (1999-2001)
- Charlotte Lillegaard Petersen(2001-2003)
- Nadja Andersen(2003-2003)
- Gert Christensen (2003-2004)
- Bodil Møller Christensen (2004-2004)
- H.C. Andersen (2004-2006)
- Brian Jensen (2006-2007)
- Susan Stick (2007-2016)
- Sara Maria Grau (2016-)
Foreningen har fra start lagt vægt på at være en uafhængig forening, og er det stadig. Foreningen har i tidens løb søgt indflydelse og forsøgt at påvirke, hvor og når det har været muligt. Da foreningens drivkraft i perioder har bestået udelukkende af whiplashskadede, har aktiviteten været varierende.
Foreningen sendte fra start nyhedsbreve ud. Nyhedsbrevet blev i 2000 til medlemsbladet Whiplashnyt, som siden da er udkommet fire gange årligt.
Whiplash eller piskesmæld
Gennem årene har foreningen vekslet mellem begreberne piskesmæld og whiplash.
I 2010 stemte medlemmerne for brugen af piskesmæld.
I 2018 slås fast, at WHIPLASH er den internationalt anvendte betegnelse og en diagnose i WHO’s diagnoseklassifikationssystem, ICD-10.
Fremover er betegnelsen whiplash.
En af Whiplashforeningens store udfordringer i den tid foreningen har eksisteret har været og er stadig at få whiplash anerkendt som en fysisk lidelse. Whiplash hører til i mange forskellige lægelige specialer og falder derfor i større og større udtrækning igennem i et højt specialiseret sundhedsvæsen, fordi intet speciale er eneansvarlig på området.
Sundhedsstyrelsen har i 2018 udgivet “Funktionelle lidelser – Anbefalinger til udredning, behandling, rehabilitering og afstigmatisering”, som desværre også omhandler mennesker med kroniske whiplashskader med den konsekvens, at whiplashskadede risikerer at blive psykiatriseret. Den største udfordring i dag er at fastholde og bevise, at whiplashsymptomer er forårsaget af fysiske skader i nakken.
Charlotte Lillegaard Petersen lavede foreningens første logo, som lå klar ved stiftelsen 1999.
I 2018 er logoet ændret i forbindelse med lancering af en ny hjemmeside.