Pressemeddelelser
Whiplashforeningen støtter oprør mod forsikringsselskaber
En gruppe mennesker med whiplash og hjernerystelse og har fået nok af forsikringsselskabers ufine metoder til at undgå at betale erstatning, selv om læger har vurderet, at de er skadet af ulykken.
Whiplashforeningen har med stor interesse fulgt mediernes belysning af sagen. De problemstillinger, pressen – bla. udsendelsen ”Kontant” den 19.09.19 og Ugebrevet A4 – har beskrevet i forhold til massive problemer med at opnå erstatning, er desværre genkendelige, bla.
- det ulige magtforhold, mellem forsikringsselskaber og skadeslidte.
- forsikringsselskabers forsøg på at undgå at anerkende skader som følge af whiplash.
- de speciallæger, som forsikringsselskaberne henviser til, har en holdning, som kan mindske erstatning.
- forsikringsselskabers mange ressourcer, de kan tage i brug for at køre den skadede ned – mistro, mistillid, overvågning, dygtige advokater, penge etc. – i modsætning til den whiplashskadede.
- forsikringsselskabers antagelse om, at skadeslidte ønsker at snyde.
- whiplashskadede kan ofte ikke genkende sig selv i speciallægeerklæringer, lavet af læger, som forsikringsselskabet har hyret.
- de speciallæger, som forsikringsselskaberne bruger, er ikke altid objektive i deres vurderinger.
- forsikringsselskabets valgte speciallægers vurderinger vejer ofte tungere end andre lægers vurdering.
Et af de helt store problemer for whiplashskadede er, at forsikringsselskaber ofte underkender årsagssammenhæng mellem ulykke og symptomer. Et andet stort problem er, at et whiplashskadet menneske ud over evt. problemer med en erstatningssag, også har problemer med helbredet, og ofte også med økonomi m.m. Mange har måttet gå fra hus og hjem, fordi de ikke har fået erstatning. Nogle har været nødt til at droppe erstatning pga. det dårlige helbred. Magtbalancen mellem forsikringstager og forsikringsselskabet er ulige, og skadeslidte har ofte ikke har mange chancer imod et forsikringsselskab, som nægter at udbetale erstatning.
Whiplashforeningen støtter derfor op om og søger indflydelse på de tiltag, der er i gang i forhold til at ændre på de uretfærdigheder, der sker på erstatningsområdet, så retssikkerheden atter kan øges.
Vi ønsker, at whiplashskadede i fremtiden får mulighed for en retfærdig og uvildig vurdering af deres skader som baggrund for erstatningsudbetaling.
Vi stiller os gerne til rådighed for yderligere spørgsmål. Skriv til presse@whiplashforeningen.dk
Med venlig hilsen
på vegne af Whiplashforeningen
Faglig konsulent
Hanne Holst Rasmussen
Pressemeddelelse efter offentliggørelse af Whiplashguide og hjemmeside den 24.6 2019
Ny Whiplashguide retter op på sundhedsvæsenets forsømmelser
Flere tusinde mennesker invalideres årligt af whiplash. Nogle for livstid. Det koster samfundet dyrt. Whiplashforeningen har skabt Whiplashguiden www.whiplashguiden.dk, som hjælp til mennesker med whiplash, fordi de i årevis alt for ofte ikke har fået relevante tilbud i sundhedsvæsenet.
Sundhedsstyrelsen har trods nationale og politisk bestemte udrednings- og behandlingsgarantier forsømt at lave et nationalt undersøgelses- og behandlingsprogram for whiplashskadede. Whiplashskadede udsættes derfor for en forskelsbehandling som går igen i alle sektorer og har vidtrækkende personlige og samfundsmæssige konsekvenser. Det bliver fx op til den enkelte selv at finde og betale for behandlinger. Behandlinger bliver vidt forskellige og holdningsbaserede pga. de manglende retningslinjer. Det siger sig selv, at behandling ikke kan hvile på en tilfældig behandlers holdninger. Sundhedsstyrelsen psykiatriserer sågar de whiplashskadede ved at inddrage dem under den psykiatriske diagnose ”funktionel lidelse”.
Det betyder, at der fx ikke ligges op til forskning i de skader, der kan opstå efter et whiplashtraume, og at den vejledning, de skadede får i praksis efter ulykken også ofte både er mangelfuld og modsatrettet, og at patienten med svære symptomer tit overlades til sig selv. Der mangler viden! I Whiplashforeningen mener vi, at skaderne risikerer at blive kroniske, når de akutte skader ikke tages alvorligt. Med Whiplashguiden råder vi bod på forsømmelserne, men efterlyser tværfaglig behandling i et målrettet og ensartet forløb fx i stil med det nye videns- og hjernerystelsescenter.
Whiplashguiden er en hjemmeside med en lang række informationsfilm og tekster til gavn for både de skadede, deres pårørende, arbejdsgivere, læger og behandlere. I filmrækken kommer vi hele vejen omkring whiplash lige fra overblik over behandlingsmuligheder til rådgivning i forhold til fx familie, erstatningsmuligheder, speciallægeundersøgelser og forebyggelse af nye whiplashskader.
Med Whiplashguiden gøres det usynlige handicap synligt og viden om whiplash formidles sammen med praktiske værktøjer til selvhjælp og inspiration til at få et godt liv trods kroniske smerter og invaliderende symptomer. Informationsfilmene er bygget op omkring otte whiplashskadedes hudløst ærlige erfaringer i samspil med ekspertudsagn. Filmene favner og udviser forståelse for whiplashskadede og giver følelsen af, ikke at være alene med tanker og udfordringer. Guiden giver desuden evidens- og erfaringsbaserede råd og vejledning.
Du finder Whiplashguiden her: www.whiplashguiden.dk
Fakta: Hvert år bliver 15.000 danskere ramt af whiplash. Ca. 1500 af dem invalideres kronisk og blandt resten har 25-50 % brug for livslang behandling. En beregning viser, at ca. 46.000 i Danmark er invalideret af kronisk whiplash. Det koster samfundet ca. 14 mia. kr. årligt.
Mail: presse@whiplashforeningen.dk
Tlf. 45 83 99 04
Har du spørgsmål så kontakt os på mail, så vender vi tilbage hurtigst muligt.
Venlig hilsen
Sara Maria Grau, formand for Whiplashforeningen
__________________________________________________________________________
Pressemeddelelse udsendt sammen med Hvidbog og Sammenfatning af hvidbog som reaktion på Sundhedsstyrelsens nye vejledning vedr. "funktionelle lidelser" den 5. juli 2018
Tag whiplash alvorligt
Ville du acceptere, at nogen sagde til dig, at smerterne i dit brækkede ben var psykisk betingede og skulle behandles med kognitiv terapi? Nej vel.
Hvordan kan Sundhedsstyrelsen så forvente, at de op mod 46.000 danskere, der lider af whiplash, vil acceptere, at Sundhedsstyrelsen nu har udsendt retningslinjer, der støtter op om psykiatrisering af whiplashramte.
Sundhedsstyrelsen er netop fremkommet med anbefalinger vedrørende “Funktionelle lidelser”, som er en samlebetegnelse, der dækker over en række meget forskellige diagnoser (fx kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi, irritabel tyktarm mv). Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse medtaget whiplash på trods af, at whiplash udløses af en reel skade/ulykke og har en international diagnosekode.
Ved at rubricere whiplash som en funktionel lidelse, bakker Sundhedsstyrelsen op om, at whiplashramte diagnosticeres med Bodily Distress Syndrome, som er en forskningsdiagnose – og en diagnose, som ikke har kunnet opnå en international diagnosekode.
Danmark er i forvejen langt bagefter, når det kommer til udredning og behandling af whiplash. Med Sundhedsstyrelsens anbefalinger er vi nu kommet endnu længere bagefter i Danmark, og det vil formentlig betyde, at whiplashramte nu i større omfang end tidligere ikke vil blive tilbudt korrekt udredning og behandling. Det vil betyde mange ødelagte liv, og øgede udgifter for samfundet. Det anslås, at whiplashramte allerede nu koster samfundet 14 mia. kr. om året.
For mere end tre år siden besluttede to whiplashramte sygeplejersker sig for i samarbejde med Whiplashforeningen at lave dels en spørgeskemaundersøgelse og dels en hvidbog om whiplash. Målet var at redegøre for, at whiplash reelt er en fysisk lidelse, som bør tages alvorligt. Erfaringer fra andre lande viser, at det er muligt at behandle whiplash mere effektivt, end vi på nuværende tidspunkt gør i Danmark. Ved indførsel af tværfaglig behandling/rehabilitering kan mange whiplashskadede få en betydelig bedre dagligdag, komme i arbejde – og dermed spare samfundet for milliarder. Sundhedsstyrelsen foreslår tværfaglig rehabilitering til en meget lille procentdel af de whiplashskadede – men hvad med resten? De skal behandles hos egen læge, hvis opgave det er at sørge for, at patienterne så vidt muligt ikke sendes videre til undersøgelser, som fx. røntgen og skanning. Mange har derfor allerede fået overset skader, der evt. kan behandles.
Hvidbogen er skrevet til danske læger, behandlere, politikere og andre beslutningstagere, ikke mindst i Sundhedsstyrelsen, i håb om, at nuværende og kommende whiplashskadede tages alvorligt fremfor at psykiatriseres.
Sara Maria Grau, formand for Whiplashforeningen
Hanne Holst Rasmussen
Hanne Nikodam
Pressemeddelelse udsendt efter samråd med folketingets sundheds- og forebyggelsesudvalg den 19. november 2014
Vi er 13 foreninger, 12 patientforeninger samt Arbejdsskadeforeningen, som den 6.11.2014 havde foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg i forlængelse af høring og samråd om “funktionelle lidelser” tidligere på året. Foretrædet omhandlede også denne gang “funktionelle lidelser”, en diagnose som foreningerne efterhånden har en del erfaringer med. Desværre hovedsageligt negative.
Vedhæftede filer (dokumentet til Folketinget med medfølgende litteraturliste samt powerpoint) vedrørende “funktionelle lidelser” er dels en orientering til jer om, hvad der er sket på foretrædet, dels en opfordring til at kigge nærmere på og dykke ned i emnet. Det er på tide, at befolkning, politikere, medier etc. både får kendskab til og øjnene op for den situation, alt for mange mennesker med kroniske sygdomme befinder sig i.
De mennesker, der protesterer imod den psykiatrisering, der i meget stor udstrækning finder sted i Danmark, mod den magtesløshed disse mennesker føler og mod den på alle måder dårlige situation, hovedparten af de mange mennesker stilles i, stemples nu som patientaktivister. Det er uhørt i Danmarkshistorien, at patienter ikke kan klage over noget åbenlyst forkert uden at blive stemplet.
Patienter har altid været de svageste i sundhedssystemet. Det er de fortsat. Anvendelsen af “funktionelle lidelser” over en bred kam til patienter med komplekse lidelser er overraskende uvidenskabeligt og ligger langt fra både WHO og den internationale forskning i de mange sygdomme, der nu kaldes for funktionelle lidelser.
Danmark sakker agterud i håndteringen af disse sygdomme, hvis vi ikke snart fremadrettet får somatiske og tværfaglige tilbud til disse patienter.
I er til enhver tid velkomne til at kontakte os og få yderligere oplysninger og/eller cases, der kan belyse problematikken yderligere.
På foreningernes vegne med venlig hilsen
Sygeplejerske med videreuddannelse fra Aarhus Universitet, supervisor og forfatter
Hanne Holst Rasmussen
De 13 foreninger
- G44.2 – Migræne- og Hovedpineforeningen, v. formand Hanne Johanssen. Foreningen har 705 medlemmer. post@hovedpineforeningen.dk
- D80-D89 – Immundefektforeningen, v. bestyrelsesmedlem Sven Fandrup. 290 medlemmer. bestyrelsen@idf.dk
- S13.4 – Whiplashforeningen, v. formand Susan Stick. 600 medlemmer. info@whiplashforeningen.dk
- J68.9 – MCS Foreningen (Foreningen af Duft- og kemikalieoverfølsomme) v. bestyrelsesmedlem Villy Sørensen. 540 medlemmer. info@mcsforeningen.dk
- Arbejdsskadeforeningen AVS v. formand Kurt A. Nissen og bestyrelsesmedlem Berit Rask. 50-80 medlemmer. avs-slagelse@stofanet.dk
- G93.3 – ME Foreningen (myalgisk encephalomyelitis/Postviralt Træthedssyndrom/ kronisk træthedssyndrom), v. formand Rebecca Hansen. 500 medlemmer. sekretariat@me-foreningen.dk
- Patientforeningen Danmark, v. bestyrelsesmedlem Birgitte Rodh og formand Anette Ulstrup. 295 medlemmer info@patientforeningen-danmark.dk
- K74 -Foreningen det kardiologiske syndrom X, v. formand Anni Skarsholt Jørgensen. 190 medlemmer. annisj@mail.dk
- DA800, DG04DA, DM022, DT880, T880A, DT881, DT881A, DT881B, DT881C*. Vaccinationsforum, v. bestyrelsesformand Else Jensen. 640 medlemmer else@vaccinationsforum.dk
- H93.1, DH811, DH810A, DH811, DH812, DH813A, DH 802** – Tinitus – Høreforeningen, v. landsformand Majbritt Garbul Topperup. 8.100 medlemmer. mgt@hoereforeningen.dk
- K58.9, K58.9 – Colitis Crohn Foreningen, v. landsformand Bente Buus Nielsen. 4900 medlemmer. bbn@ccf.dk
- A69, A69.2 – Formand og lægekonsulent i DanInfekt (Lyme) Marie Kroun. 300 medlemmer. kontakt@daninfekt.dk
- M35.7 Hypermobile og HMS (hypermobilitetssyndrom) i Region II ved formand Anita Kjær. 700 medlemmer. anitaa20@hotmail.com
* DA800 (akut polio med lammelser forårsaget af vaccine), DG04DA (encefal(omyelel)itis efter vaccination, DM022 (artritis efter vaccination, DT880 (infektioner efter vaccination), DT880A (sepsis efter vaccination), DT881 (anden komplikation til vaccination eller immunisering), DT881A (eksantem efter vaccination) DT881B (vaccinationsgranulom), DT881C (komplikation til vaccination eller immunisering UNS).
** H93.1 Tinnitus samt indre øre betinget svimmelhed, herunder: DH811 Morbus Meniére, DH810 A Endolymfatisk hydrops, DH811 Vertigo paroxystica, DH812 Neuritis vestibularis, DH813A Lermoyez ́ syndrom, DH802 Otosclerosis cochlearis.